Szarlotka na śniadanie? Czemu nie, płatki ryżowe świetnie się sprawdzą
Tym razem coś aromatycznego, słodkiego, i ciepłego! Śniadanie na rozgrzanie, świetna opcja gdy na dworze chłód i szarzyzna. I to połączenie, jabłuszko+rodzynki+cynamon. Po prostu szarlotka. Zapraszam po więcej.
Składniki:
- Płatki ryżowe - 3 łyżki
- jabłko twarde, u mnie ligol (1 szt- 100 g)
- garść rodzynek - 30 g
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- cynamon - kto ile lubi
Płatki ryżowe zalać gorąco wodą, ilość dopasować do gramatury użytych płatków.Pozostawić w miseczce pod przykryciem. Dodać jabłko, rodzynki, polać jogurtem i posypać cynamonem. I gotowe!
Wskazówki do płatków ryżowych:
Przygotowując płatki to zrobić na dwa sposoby.Pierwszy to ten, który oszczędza czas i naczynia, czyli patrz wyżej. Natomiast druga opcja angażuje naczynie z wodą, którą trzeba odmierzyć i zagotować, a potem po dosypaniu płatków przez chwilę mieszać i podgrzewać.
Piszę o tym dlatego, że płatki w pierwszym wariancie są bardziej zwarte, chrupkie a te z drugiej możliwości są bardziej płynne, rozgotowane, papkowate.
Zdjęcie powyżej (mam nadzieję) ilustruje tą "chrupkość" i zwartą konsystencję płatków?
Wartość odżywcza:
Energia: 267 kcal
Węglowodany: 71,1 g
Białko: 4,2 g
Tłuszcze: 2,0 g
wygląda przepysznieee! :)
OdpowiedzUsuńZ tymi platkami jest podobnie jak z owsianymi, wersja ugotowana przypomina papke, a namoczona delikatnie chrupie ;)
OdpowiedzUsuńO proszę, z płatkami owsianymi tego nie przerabiałam, bo jem je na zimno. Zawsze dobrze wiedzieć takie rzeczy. :)
UsuńI znowu nie mam płatków ryżowych, a miałam kupić. A owsiane gotuję na mleku :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOwsianych nie gotowałam na mleku ani razu, wstyyyyd. :P Wypadałoby posmakować. :)
Usuńuwielbiam takie śniadaniowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem! ; )
OdpowiedzUsuńtakie śniadanko mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńSzukam właśnie owsiankowej alternatywy i ten przepis wydaje się być idealny :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania to ja mogę jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuń