Zielone masło na wzmocnienie odporności

Zdrowe przejście z zimy na wiosnę? Bez kataru i pokasływania? Może wzmocnicie się od wewnątrz masełkiem zielonym. Do smarowania na każdą kanapkę! 

Przepis:
  • masło extra (min.82% tłuszczu)
  • 1 ząbek czosnku (chyba,że ktoś bardzo lubi to więcej)
  • 1 pęczek natki z pietruszki 
Wszystkie składniki wymieszać w moździerzu (lub w czym Wam wygodnie). I gotowe!

Skład i rola czosnku

Czosnek to głównie woda (60%) i węglowodany (33%), ponadto zawiera olejki eteryczne, allinę i skordyninę A i B, czyli związki siarkowe. To właśnie podczas miażdżenia czosnku allina zamienia się w allicynę, która odpowiedzialna jest za intensywny zapach czosnku. 
Czosnek ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera antyoksydanty i selen. Aby nie osłabić działania czosnku najlepiej spożywać go na surowo, choć krótka obróbka termiczna nie pozbawia go efektu przeciwgrzybicznego.
Warzywo ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poziomu cukru we krwi, jednak nie zastępuje leków na nadciśnienie/cukrzycę! Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, przełyku i prostaty.

Dlaczego masło zawiera czosnek i natkę z pietruszki?
Natka z pietruszki dodana jest z dwóch powodów. Po pierwsze ma cieszyć oko, w końcu idzie wiosna i wszędzie jest zielono, to i na kanapce też będzie. Po drugie natka z pietruszki osłabia intensywność zapachu z ust po spożyciu czosnku. Im więcej będzie natki, tym mniejsze czosnkowe odczucia będą na języku.

Wartości odżywcze w porcji masełka (5g):
Energia: 38 kcal
Białko: 0,11 g
Węglowodany: 0,28 g
Tłuszcze: 4,13 g
Witamina A: 53,68 mqg

Zatem dbajcie o siebie! I wzmacniajcie swoją odporność.

Komentarze

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.