Paluszki rybne jak, te z dzieciństwa


A może macie ochotkę na paluchy rybne? No, od dzisiaj nie ma mowy na kupne wersje! W waszej domowej wersji będą miały 100% ryby. Warto spróbować!

Przepis jest niesamowicie prosty. I składniki łatwo będzie zapamiętać.

Składniki:
  • ryba (na zdjęciu mintaj)
  • sezam
  • mąka kukurydziana
  • olej (opcjonalnie, nie ukrywam,że łatwiej będzie z jego użyciem)
  • sól, curry
Rybę kroimy w cienkie i wąskie kawałki. Po jednej stronie obtaczamy mąką kukurydzianą,przyprawami, po przeciwległej maczamy w sezamie, i kładziemy na rozgrzanej patelni. Jak wspominałam, łatwiej będzie ją skropić olejem rzepakowym.



Wskazówka dla mniej cierpliwych w obtaczaniu : można dodać jajo roztrzepane z przyprawami, zamoczyć uprzednio rybę, potem tak jak wyżej. Czyli standardowo panierować. 

Zatem smacznego paluszka!


17 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie - uwielbiam ryby :)
    www.annowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie i zachęcająco, chociaż nigdy w dzieciństwie nie jadłam paluszków rybnych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli troszkę przesadziłam z tym powrotem do przeszłości?! :D

      Usuń
  3. Cześć, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację na Liebster Blog Award.

    Szczegóły:
    www.blog.klubrownowagi.pl/2014/03/liebster-blog-award-dwie-nominacje.html

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. o rety!!!!!!! Dziękuję Ci za ten przepis!

    Mój Synek uwielbia paluszki rybne a ja z przerazeniem czytam etykiety i łapię się za głowę!

    Jutro pędze do sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam dużo paluszków rybnych, panierka mnie odrzuca. Ale te Twoje zajadałabym ze smakiem :D Trzeba zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje dzieci uwielbiają paluszki rybne.

    OdpowiedzUsuń
  7. no to wiem co jutro na piątkowy obiad! ;P
    Pozdrawiam Try to design
    i zapraszam do nietypowego wyzwania TUTAJ

    OdpowiedzUsuń
  8. Na Twojego bloga trafiłam, ponieważ umieściłaś komentarz pod jednym moim postem i jestem zachwycona Twoimi przepisami. Wszystko wygląda smacznie, zdrowo. Aż chce się jeść! Będę obserwowała i gotowała :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło czytać takie wieści. Te dzisiejsze frykasy, którym poświęciłaś wpis, popieram całą sobą. :)

      Usuń
    2. :-)
      najfajniejsze jest odkrywanie, że są potrawy i słodycze bardzo smaczne a nie krzywdzące naszego zdrowia i figur :-)

      Usuń
    3. Otworzyć się na to,co mamy pod ręką, i samemu przetworzyć. Prawda? I odkrywanie i smakowanie gotowe! :)

      Usuń
  9. Cała moja rodzinka uwielbia taką rybkę. Pozdrawiam Serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rybę, a co dopiero w takim wydaniu! Idę jutro na polowanie na mojego kochanego dorsza :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniami! Wygląda baaardzo apetycznie! Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.