Omlet gorący z papryką (na słodko/na ostro)

Śpieszysz się rano, i nie masz czasu na śniadanie? Ta wersja zajmie Ci 5 minut, krojenia i mieszania składników. Reszta zrobi się sama...na patelni. Podczas, gdy Ty możesz szykować się do pracy, szkoły, do wyjścia z domu.

Dzisiaj przedstawiam Wam omleta, w dwóch wersjach jednocześnie, wystarczy dodać/zrezygnować z jednego składnika.

Przepis:
  • 2 jajka
  • płatki owsiane
  • papryka słodka (Ramiro na zdjęciu)- 1 duża
  • kukurydza
  • olej rzepakowy (w wersji light- można bez oleju)
  • przyprawy: oregano (wersja mniej ostra)/ chilli (wersja ostra)
Omlet to szybkie i pożywne danie! Wystarczy wymieszać składniki i wylać na patelnię. Czas oczekiwania na gotowe gorące śniadanie pozwala zrobić wszystkie inne rzeczy, przed wyjściem z domu (ok.10 minut).

Opcja bez chilli, będzie mniej ostra, taka wytrawna, ale nie wypali Wam kubków smakowych. Do wyboru wedle gustów.

Wartość odżywcza 1 omleta:
  • Energia: 372 kcal
  • Białko: 21,9 g
  • Węglowodany: 42,1 g
  • Tłuszcz: 15,4 g (w tym 11,6 g pochodzi z jaj)
  • Magnez: 84 mg*
  • Cynk: 3,76 mg
*W tym posiłku zwracam Waszą uwagę na ilość magnezu i cynku. Pierwszy makroskładnik zmniejsza ryzyko depresji oraz napięcia przedmiesiączkowego, dodaje nam energii. Drugi reguluje pracę gruczołów łojowych, poprawia sprawność intelektualną, wzmacnia odporność. Magnez pokrywa 20% RDA (kobiet dorosłych) a cynk 33% RDA (kobiety dorosłe).

Omlet to również propozycja dla osób na diecie, jako wysokobiałkowy posiłek, z dużą ilością błonnika, który zapewni duże pokłady energii i nasyci na długi okres czasu.

Dzisiejsza propozycja bierze udział w akcji kulinarnej. O książce autorów możecie przeczytać tutaj.

Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Bardzo lubię wszystko co z jajek :) Na pewno wypróbuję te 2 wersje:) (PS genialne zdjęcie! :) )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka kocham a omlety jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.