Makaron w ostrym czerwonym sosie

Kto lubi makarony i pomidory? A kto używa pieprz cayenne? Może Wam zasmakuje, nowa odsłona pomidorowego sosu w wersji wege.

Przepis jak zawsze prosty :)

Sos wymaga użycia jednego naczynia, w moim przypadku głębsza patelnia, w której dusiłam:
  • pomidory - 400 g
  • cieciorkę - 200 g
  • cebulę czerwoną - 1 średnia
  • czosnek - 2 ząbki
  • przyprawy papryka słodka, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek. Potem dodać rozdrobniony czosnek.Pomidory w tym daniu pochodziły z puszki, bo na te polskie jeszcze poczekam :P Dodać do naczynia. Poddusić. Przyprawić i gotowe!

Aaaa i makaron podać. Zostało mi troszkę wersji walentynkowej, w postaci serduszek, zatem czemu nie?

Z pieprzem cayenne w kuchni to był debiut, uprzedzam nowicjuszy: ostrożnie z przyprawianiem.

Przy okazji, rozliczmy 1 porcję...

Energia: 433 kcal
Białko: 11,7 g
Węglowodany: 59,6 g
Tłuszcze: 8,6 g
Błonnik : 4,7 g
Potas: 720 mg*

* Ilość potasu w tym jednym posiłku to 15,31% RDA (dla osób dorosłych). Potas przyczynia się do usuwanie zbędnych produktów materii, wywiera korzystny wpływ na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Błonnika zaś w tym zestawieniu jest 4,7 g, i spełnia on przynajmniej 25% dziennego minimalnego spożycia.

Komentarze

  1. Czesto przygotowuje taki makaron z pomidorami. Bardzo szybkie i sycące danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko i pysznie, czyli to co lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tego mi trzeba, uwielbiam pikantne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makarony pod każdą postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron uwielbiam, a Twoje serduszka wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieprz cayenne stosuje do wiekszosci potraw:) jest swietny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.