Ciasteczka jaglane na mleczku kokosowym

Pewnie słyszeliście o tym,że kaszę jaglaną można wykorzystać na słodko i słono. Mnie wpadł do głowy wypiek słodki, z bakaliami z dodatkiem mleczka kokosowego. Może przyda się komuś kto mleka krowiego nie lubi/nie może, i na gluten też uważać powinien. A może po prostu ktoś zechce przetestować?

Składniki:
  • kasza jaglana 1 szklanka (suchej masy)
  • 1 jajko kl.M
  • mleczko kokosowe
  • morele suszone (100-200g)
  • rodzynki (100-200g)
  • opcjonalnie miód (1-2 łyżki)
Kaszę ugotować. Morele namoczyć, odsączyć i pokroić w kostkę. Do kaszy dodać morele, rodzynki, mleczko kokosowe. Spróbować słodkość. Ewentualnie dodać miód. Na końcu jajo. Wymieszać i formować okrągłe placuszki.

Ps. Placki będą parować, dobrze jest je opiekać z obydwu stron, na złoty kolor.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis! kolejny pomysł na kaszę jaglaną, już wiem, że będą mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, coś oryginalnego. No i moja jaglana :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piec je jakoś? w ilu stopniach jeśli tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, piec :). Odparować piekarnik podczas pieczenia (uchylić drzwi od piekarnika). Testowałam w temperaturze 180 C, ok.20-30 minut. Kolor złoty lub brązowy decydował o wyjęciu.

      Piekłam na papierze, nie folii.

      Usuń

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.