Ciasto bajaderka marchewkowo-gruszkowa (bez mąki, cukru)

Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez mąki i bez cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki marchewkowe-odsłona 2. :)
Przepis na ciasto jest bardzo prosty:

  • wiórki z marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku marchewkowego :P )- 500g
  • gruszka- 4 małe sztuki
  • orzechy włoskie zmielone- 200 g
  • aromat do ciasta
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Całą masę wymieszać, marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę. Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st. 


Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka. I właściwie jest ona bardzo trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :P
Wiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo.

Komentarze

  1. ooo, ceiakwe co na to mój uzależniony od bajaderek narzeczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jula, mój Tester, był mile zaskoczony,i wciąż pytał: naprawdę tutaj nie ma cukru? Jeśli ktoś lubi bajaderki to szczerze zachęcam do spróbowania słodkiej warzywno-owocowej alternatywy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać,że wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, to też muszę zrobić! jak ja bym sobie teraz taka bajadereczkę zjadła mmmm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.