W skrócie dietetycznym dla Kobiet w ciąży

Ze względu a różnice w indywidualnym zapotrzebowaniu na energię i określone składniki diety zawsze warto skonsultować się z dietetykiem, który ustali indywidualne zapotrzebowanie energetyczne, zaplanuje dietę dostarczającą organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych niezbędnych dla Mamy karmiącej oraz intensywnie rozwijającego dziecka.

Poniżej składniki na które warto zwrócić uwagę podczas ciąży i po niej:




  • DHA (kwas dokozaheksaenowy) RDA: 500 mg (źródło: ryby morskie, algi, tran)
  • Witamina C, RDA:120mg, źródła: papryka czerwona, natka z pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, kiwi, czarne porzeczki
  • Witamina E, RDA: 11mg, źródła: soja, kiełki zbóż, kasza jęczmienna, gryczana, orzechy, szparagi, kapusta włoska, czerwona
  • Witamina A, RDA: 1300 mcg, źródło: produkty mleczne, czerwone i pomarańczowe warzywa, seler, ogórek, por, kukurydza,zielony groszek

  • Kompleks witamin B, RDA: B1-1,5mg, B2-1,6 mg, B6-2 mg, B12-2,8 mg, źródło: mięso, podroby, pełnoziarniste kasze, płatki, otręby, warzywa strączkowe: fasola, soja, soczewica. Witamina B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
  • Jod, RDA: 210 mcg, źródło: dorsz, mintaj, halibut, łosoś

  • Cynk, RDA: 10,4 mg, źródło: jaj, pełne ziarna zbóż, chude mięso i ryby, owoce morza, fasola, kiełki, pestki dyni
  • Selen, RDA: 70mcg, źródło: produkty pochodzenia morskiego, orzechy (szczególnie brazylijskie), produkty zbożowe z pełnego ziarna, kukurydza.


źródło: farmacjaija.pl

Komentarze