Moja kuchnia- sałatka z ryżem czarnym i makrelą
Propozycja lunchu może nawet obiadu. Dla wszystkich,którym nie przeszkadza dominujący smaczek oliwek zielonych okraszonych sosem vinegrette. Co w niej jest?
Jak przygotować sałatkę:
- 2 woreczki ryżu czarnego (w tej wersji jest ryż czarny+ryż biały)
- mała kapusta pekińska
- paczuszka oliwek zielonych nadziewanych papryką (85g)
- makrela wędzona (250g)
- pomidory malinowe (3 średnie sztuki)
- sos: ocet winny, olej słonecznikowy,koperek (moja wersja)
- sól
Warzywa pokroić na preferowaną wielkość kostki czy żulinki. Dodać ugotowany ryż.Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posypać koperkiem i sosem.
Uwagi: Sałatka zawiera bardzo dużą ilość Omega 3. Te pochodzące z ryby pokrywają dzienne zapotrzebowanie na Omega 3 w ilości 3-krotnie większej,niż tego potrzebujemy.Sałatka jest też źródłem białka, tutaj pochodzenia roślinnego (głównie ryż) oraz zwierzęcego (makrela). Dodatek rybny w tym daniu dostarcza również witaminy D. A jej przyswajalność zwiększy olej słonecznikowy dodany w postaci sosu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.