Moja kuchnia- sałatka z ryżem czarnym i makrelą


Propozycja lunchu może nawet obiadu. Dla wszystkich,którym nie przeszkadza dominujący smaczek oliwek zielonych okraszonych sosem vinegrette. Co w niej jest?
Z 2 paczek ryżu, kapusty pekińskiej, pomidorów,oliwek oraz jednej makreli wędzonej uzyskujesz 4 porcje.Nie zastosowałam żadnej przyprawy, poza soleniem wody, w której gotowany był ryż. Wyraźnego smaku nadaje sos vinegrette. Kaloryczność potrawy jak zawsze wyliczona na 1 porcję.

Jak przygotować sałatkę:
  • 2 woreczki ryżu czarnego (w tej wersji jest ryż czarny+ryż biały)
  • mała kapusta pekińska
  • paczuszka oliwek zielonych nadziewanych papryką (85g)
  • makrela wędzona (250g)
  • pomidory malinowe (3 średnie sztuki)
  • sos: ocet winny, olej słonecznikowy,koperek (moja wersja)
  • sól 
Warzywa pokroić na preferowaną wielkość kostki czy żulinki. Dodać ugotowany ryż.Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posypać koperkiem i sosem.


Uwagi: Sałatka zawiera bardzo dużą ilość Omega 3. Te pochodzące z ryby pokrywają dzienne zapotrzebowanie na Omega 3 w ilości 3-krotnie większej,niż tego potrzebujemy.Sałatka jest też źródłem białka, tutaj pochodzenia roślinnego (głównie ryż) oraz zwierzęcego (makrela). Dodatek rybny w tym daniu dostarcza również witaminy D. A jej przyswajalność zwiększy olej słonecznikowy dodany w postaci sosu.

Smacznego!



Komentarze