Zioło na bóle brzucha i wzdęcia.

Koper (fenkuł) włoski


Koper włoski lub fenkuł włoski, gatunek z rodziny selerowatych. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się w obu Amerykach i Australii

Surowcem zielarskim są suche owoce.
Lecznicze działanie kopru :
  • wiatropędnie
  • przeciwskurczowo (również podczas menstruacji)
  • pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
  • przeciwkaszlowo (wykrztuśnie)
  • przeciwdrobnoustrojowo
Stosowano go również jako pierwszy środek w kolce niemowlęcej.
Napar z kopru (ew. z rumiankiem) jest skuteczny, bo pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach. Jest dobrze tolerowany i ma przyjemny zapach.

Koper włoski w kuchni: nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, do zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie ziół.
Roślina należy do rodziny selerowatych, a jej mięsista cebulka może być spożywana na surowo, gotowana i duszona. Jest smaczna i ma mało kalorii. Fenkuł jest źródłem witamin (C, B1, kwasu foliowego) i minerałów (szczególnie potasu).

Źródło:
Wawer I., "Farmacja praktyczna", 06/2012


Komentarze