Dieta w procesie widzenia
Praca przy komputerze?- poznaj luteinę.
Praca przy komputerze, wielogodzinne oglądanie telewizji, czytanie przy złym oświetleniu, to dla wielu z nas codzienność. Do czynników wpływających negatywnie na poprawne widzenie doliczyć należy jeszcze promieniowanie UV, palenie papierosów i niedobór przeciwutleniaczy w organizmie. Statystyki są alarmujące- problemy ze wzrokiem ma już ponad 70% osób aktywnych zawodowo.
Plamka żółta odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Jej obszar jest najważniejszą częścią siatkówki oka, miejscem dużej koncentracji czopków- komórek odpowiedzialnych za ostrość widzenia.
W momencie obserwowania jakiegoś przedmiotu jego obraz pada właśnie na obszar plamki żółtej. promieniowanie ultrafioletowe i niebieskie oraz powstawanie wolnych rodników wpływają negatywnie na jej funkcjonowanie.
Wolne rodniki powstają w wyniku intensywnego metabolizmu komórek światłoczułych i jeśli siatkówka jest zdrowa, to ilość unieszkodliwionych wolnych rodników równa jest ilości nowo powstających. W momencie gdy dochodzi do większej ekspozycji oka na promieniowanie UV i światło niebieskie, zwiększona ilość wolnych rodników powoduje obumarcie komórek siatkówki.
Wolne rodniki uszkadzając błony komórkowe, odpowiadają za starzenie się organizmu i inicjują choroby degeneracyjne, m.in.zaćmę.
Luteina
Jest karotenoidem naturalnie występującym w roślinach, pełni pomocniczą funkcję w procesie fotosyntezy. Jej bogatym źródłem są owoce i warzywa: szpinak, brokuły, włoska kapusta, seler, por, dynia, brukselka i brzoskwinie.
Luteina w dwóch formach: zestryfikowanej (wolnej) oraz w postaci estrów luteiny. Ludzka dieta dostarcza tej pierwszej wersji. Luteina jest naturalnym filtrem dla promieni UV oraz fototoksycznego promieniowania niebieskiego. Hamuje ona powstawanie wolnych rodników odpowiadających za szereg zmian patologicznych:
- pogorszenie widzenia centralnego i widzenia kolorów
- trudności w czytaniu
- zaćmę
- ślepotę
Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować luteiny, stąd tak ważna jest zrównoważona dieta, bogata w zielone warzywa oraz antyoksydanty.
Dla osób z grupy ryzyka (patrz wyżej), oraz po 40 r.ż. zalecana jest dodatkowa suplementacja luteiny.
Źródło:
www.farmacjapraktyczna.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.