O wodzie słów kilka
Człowiek jest z wody.
Organizm ludzki składa się w 70% z wody.Woda jest substancją niezbędną do jego życia ponieważ wszystkie przemiany biochemiczne zachodzą wyłącznie w środowisku wodnym.
Główna rola wody w organizmie polega na tym, że jest ona dobrym rozpuszczalnikiem ciał stałych, cieczy, oraz gazów, które w postaci roztworów wodnych są rozprowadzane po całym organizmie.
- wchodzi w skład wszystkich tkanek, cieczy ustrojowych (od 0,2% szkliwo zębów do 99,5 ślina)
- warunkuje prawidłowe krążenie krwi
- roznosi tlen, składniki odżywcze i hormony po całym organizmie i zabiera substancje uboczne powstałe podczas przemiany materii
- spełnia ważną funkcję w trawieniu wskutek hydrolitycznego działania
- bierze udział we wchłanianiu strawionego pożywienia, (gdyż produkty powstałe podczas trawienia są wchłaniane z przewodu pokarmowego w środowisku wodnym.)
- jest regulatorem ciepłoty ciała
- dostarcza niektórych składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fluor,jod)
Woda zimna w temp.10-15st.C, wprowadzona do organizmu wnosi większe ilości powietrza i innych gazów niż woda ciepła.Dlatego też woda zimna , w przeciwieństwie do ciepłej, jest smaczniejsza i bardziej orzeźwiająca.
Rodzaje wód, co powinniśmy wiedzieć:
- woda źródlana- wydobywana z krystalicznych źródeł, niskozmineralizowana,mniej składników mineralnych niż 1000mg/1litr, (np.: Żywiec Zdrój, Nestle Aquarel, Krynica Zdrój)
- woda mineralna- pozyskiwane z odwiertów głębinowych, średniozmineralizowane lub wysoko zmineralizowane.
- woda stołowa- powstają w wyniku zmieszania wody naturalnej i przefiltrowanej wodociągowej (lub wody mineralnej), niskozmineralizowane,
- wody naturalne lecznicze-pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych, zawierają przynajmniej 1000mg/l składników mineralnych oraz minimum jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu. (najczęściej wapń, magnez, sód).Tylko wody nisko- i średniozmineralizowane z tego rodzaju można pić codziennie.
O rodzajach wód napiszę jeszcze później. Porównam ich skład, smak, wartość odżywczą.
Źródło:
K.Flis, W.Konaszewska "Podstawy żywienia człowieka"
www.poradnikzdrowie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Jeśli przeczytaliście, byliście tutaj, to dajcie znać. Dziękuję za Wasze komentarze.